Ošatkový chléb
350 ml vody
2,5 ČL soli
1 ČL cukru
2 PL oleje
1 PL octa
200 g žitné chlebové mouky
300 g hladké pšeničné mouky
2 ČL sušeného droždí
2 ČL kmínu
Do pekárny vložíme suroviny v uvedeném pořadí a zapneme program příprava těsta. Necháme kynout jen 30 minut, pak vyklopíme z pekárny, prohněteme na vále, utvoříme šišku a vložíme ji do moukou vysypané ošatky na chleba. Necháme hodinu kynout na teplém místě. Pak opatrně překlopíme do pečící papírem vyloženého plechu. Troubu rozehřejeme na 230 °C, vložíme do ní kastrůlek s vodou a následně chleba, po 10 minutách ztlumíme teplotu na 180 °C, pečeme asi 3/4 hodiny. Upečený chleba musí znít na poklep dutě.
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz