Jdi na obsah Jdi na menu
 


Münsterlendských selský chléb

4. 2. 2016

 

20 g droždí

500 ml podmáslí

75 ml kvásku

300 g hladké pšeničné mouky

200 g žitné chlebové mouky

15 g soli

 

Droždí, podmáslí, kvásek, oba druhy mouky a sůl smícháme a dobře prohněteme. Necháme kynout. těsto rozdělíme na dvě poloviny, kousky těsta roztáhneme naplocho a okraje přeložíme do středu. Postup několikrát zopakujeme, než je dolní strana těsta krásně zakulacená. Takto zpracované těsto přikryjeme a necháme 15 minut kynout. Vykynutý bochník přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a opět necháme 10 minut kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 210 °C (ne horkovzdušný program) s rendlíkem s vodou. Pečeme 5 minut, pak snížíme teplotu na 200 °C. Dopékáme asi 25 minut.

 

Zdroj: Chléb od Bernd Armbrusta

 

selsky_chleb.jpg