Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čtyřzrnný chléb

3. 2. 2016

 

Na vložku:

200 ml vody

50 g ovesných vloček

50 g lněných semínek

50 g slunečnicových semínek

50 g dýňových semínek

 

Na těsto:

20 g droždí

300 ml vody

350 g pšeničné mouky

250 g žitné mouky

25g soli (asi 2 lžíce)

75 ml tekutého přírodního kvásku

na obalení:

sezam (případně lněná nebo slunečnicová semínka)

 

Na vložku uvedeme do varu vodu a zalijeme jí všechny semínka vložená do nádoby s poklicí. Přikryté necháme bobtnat 2 - 3 hodiny.

Na těsto rozpustíme droždí v míse ve vlažné vodě, přidáme nabobtnalá semínka, pak oba druhy mouky, sůl a kvásek. Vše dobře zpracujeme. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku, přikryjeme a necháme 15 minut kynout, pak propracujeme a necháme dalších 15 minut kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu a vytvarujeme dva bochánky. Mašlovačkou chleby potřeme vodou a oválíme je v sezamových semínkách. Pak je vložíme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme a necháme znovu kynout půl hodiny. Po vykynutí chleby opatrně nařízneme ostrým nožem. Mezitím předehřejeme troubu s plechem pokropeným vodou na 240 °C (ne-horkovzdušný program) Chleby pečeme 35-40 minut.

 

Zdroj: Chléb od Bernd Armbrusta

 

ctyrzrnny_chleb.jpg