Čtyřzrnný chléb
Na vložku:
200 ml vody
50 g ovesných vloček
50 g lněných semínek
50 g slunečnicových semínek
50 g dýňových semínek
Na těsto:
20 g droždí
300 ml vody
350 g pšeničné mouky
250 g žitné mouky
25g soli (asi 2 lžíce)
75 ml tekutého přírodního kvásku
na obalení:
sezam (případně lněná nebo slunečnicová semínka)
Na vložku uvedeme do varu vodu a zalijeme jí všechny semínka vložená do nádoby s poklicí. Přikryté necháme bobtnat 2 - 3 hodiny.
Na těsto rozpustíme droždí v míse ve vlažné vodě, přidáme nabobtnalá semínka, pak oba druhy mouky, sůl a kvásek. Vše dobře zpracujeme. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku, přikryjeme a necháme 15 minut kynout, pak propracujeme a necháme dalších 15 minut kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu a vytvarujeme dva bochánky. Mašlovačkou chleby potřeme vodou a oválíme je v sezamových semínkách. Pak je vložíme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme a necháme znovu kynout půl hodiny. Po vykynutí chleby opatrně nařízneme ostrým nožem. Mezitím předehřejeme troubu s plechem pokropeným vodou na 240 °C (ne-horkovzdušný program) Chleby pečeme 35-40 minut.
Zdroj: Chléb od Bernd Armbrusta