Celozrnný špaldový chléb se semínky
15 g sušeného droždí (10)
750 g celozrnné špaldové mouky (375)
½ hrnku slunečnicových semínek
½ hrnku dýňových semínek
½ hrnku lněných semínek
¼ hrnku opražených sezamových semínek
2 ½ lžíce octa ( 1)
sůl
Droždí rozpustíme ve ¼ l (125 ml)vody, mouku promícháme se všemi surovinami a 750 ml (375 ml vody a zpracujeme těsto, Necháme alespoň hodinu kynout ve formě na biskupský chlebíček, až těsto zdvojnásobí objem. Posypeme seznamem. Předehřejeme troubu na 250°C a pečeme ¼ hodiny, pak snížíme teplotu na 200 °C a dopečeme 45 minut. Vyklopíme z formy a pečeme ještě 15 – 30 minut. Hotový chléb zní na poklep dutě.
Zdroj: Apetit