Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mozartovy koule

 

400 g marcipánu (viz recept - Sladké - Dorty - Marcipán)

 

Na čokoládové drobky:

80 g čokolády na vaření

80 g másla

50 g cukru moučky

2 vejce

50 g hladké mouky

1 kypřící prášek do pečiva

50 g mletých mandlí

 

Na krém:

100 g čokolády na vaření

100 ml smetany na šlehání

100 g másla

50 ml rumu

 

Na dohotovení:

čokoládová poleva

 

Čokoládu rozpustíme a v míse ji smícháme s máslem, cukrem a po jednom přidáme vejce. Mouku smícháme s kypřícím práškem a mandlemi, zatřeme do čokoládové hmoty. Vymažeme a vysypeme menší pekáček a pečeme při 180 °C asi 15 minut. Upečený korpus necháme vychladnout a pak ho rozdrobíme do mísy.

Na krém zahřejeme smetanu a rozpustíme v ní čokoládu, máslo a rum. Tímto krémem zalijeme drobky v míse a smícháme, hmotu pak necháme v lednici zatuhnout tak, aby z ní šli tvarovat kuličky velikosti lískového oříšku.

Ze ztuhlé hmoty tvarujeme kuličky a postupně je obalujeme marcipánem (kuličky vytahujeme z lednice po troškách, rychle se rozehřívají). Koule necháme lehce oschnout a pak je obalujeme v rozpuštěné čokoládové polevě. Necháme je zatuhnout v lednici.

Z uvedeného množství marcipánu uděláme asi 35 koulí.

 

Zdroj: Apetit 11/2009

 

mozartovy_koule.jpg