Jdi na obsah Jdi na menu
 


Linecké se slaným karamelem

22. 12. 2018

těsto:
250 g hladké mouky
90 g moučkového cukru
80 g mletých mandlí
3 lžíce kakaa
špetka skořice
špetka mletého hřebíčku
lžička strouhané citronové kůry
170 g másla
1 žloutek
karamelová náplň:
180 g cukru krupice
160 ml smetany ke šlehání
2 lžičky vločkové soli

 

Suroviny na těsto řádně prohněteme a spojíme. Zabalíme do fólie a necháme do druhého dne odpočinout. Z vychlazeného těsta vyválíme plát silný 3-4 mm a vykrajujeme tvary, polovinu s dírkou uprostřed. Pečeme při 160 °C 6-8 minut.

Na karamel nasypeme cukr na pánev, podlijeme 5 lžícemi vody a necháme zkaramelizovat. Stáhneme z plotny a za stálého míchání vlijeme smetanu a dobře rozmícháme. Nakonec posypeme solí a necháme vychladnout. (já ještě vmíchala asi 80 g másla).

Upečené tvary spojujeme slaným karamelem k sobě.

Zdroj: Albert magazín 12/18

 

linecke_se_slanym_karamelem.jpg