Zapečené brambory s fazolkami
1 kg brambor (možná i trochu více)
300 g zelených fazolek
200 g tvrdého sýru
3 velké cibule
olej
sůl, pepř
200 ml rostlinné smetany (nebo klasické šlehačky)
petrželku nebo pažitku na posypání
Brambory vaříme 5 minut ve slupce. Vychlazené oloupáme a nakrájíme na kolečka. Fazolky osolíme a 5 minut povaříme v páře na pařáčku. Sýr nastrouháme na jemno. Cibule nakrájíme o osmahneme na dvou lžících oleje. Zapékací misku vymažeme olejem a vrstvíme brambory, osolíme, opepříme, posypeme fazolkami, opečenou cibulí a strouhaným sýrem a opět vrstvíme brambory, pokračujeme do vyčerpání surovin. Končíme bramborami, které posypeme sýrem. Pokapeme trošku olejem,zalijeme smetanou posypeme petrželkou a zapečeme při 200 °C asi 40 minut.
Zdroj: Kuchařka ze Svatojánu